Home Blog Uncategorized De ce sa lucrezi la computer din picioare

De ce sa lucrezi la computer din picioare

De ce sa lucrezi la computer din picioare

Te-ai intrebat cu siguranta, macar o data, de ce sa lucrezi la computer din picioare? Ce beneficii are acest tip de lucru, cu ajutorul birourilor reglabile, pentru sanatatea ta. Iata cateva raspunsuri bazate pe cercetarile stiintifice.

Dezvolta memoria si functia cognitiva

Cel mai recent studiu stiintific ce analizeaza modul in care lucrul la computer din picioare influenteaza creierul a relevat faptul ca exista o diferenta majora fata de lucrul pe scaun. In experiment subiectii au fost elevi de liceu, urmariti pe parcursul unei perioade de cateva luni de lucru in picioare iar rezultatele uimitoare: îmbunatatiri semnificative ale functiilor executive ale creierului si ale capacitatii memoriei de lucru.  

Aceste descoperiri ofera primele dovezi preliminare asupra beneficiilor neurocognitive ale birourilor de tip sit stand, reglabile pe inaltime. De asemenea, deschid orizonturi pentru alte cercetari dar si calea pentru a incepe o schimbare in spatiile de clasa, pentru a imbunatati functionarea cognitiva a copiilor si a-i tine departe de sedentarism. Studiul poate fi consultat aici:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26703700stract

Birourile reglabile ajuta la reducerea durerii de spate

Limitand timpul petrecut in sezut si crescand focusul pe miscarea corpului, alternand posturile sezand/in picioare la un birou reglabil pe inaltime iti reduci tensiunea si astfel iti creste confortul in timp ce lucrezi.

Ajustabilitatea este cruciala in ceea ce priveste toate obiectele pe care le folosesti atunci cand lucrezi la computer, fie ca e vorba de scaun ergonomic, birou reglabil pe inaltime, suport de monitor cu brat flexibil sau suport ergonomic pentru tastatura sau suport ergonomic pentru laptop.  

Sezutul prelungit e dovedit ca avand efecte negative asupra noastra si majoritatea dintre noi isi petrec mai mult de jumatate de zi pe scaun, conform studiilor.

Centrul pentru Controlul Bolilor si Preventie, Institutul national de sanatate publica din SUA, a raportat ca sedentarismul si sezutul prelungit pe scaun este cauza a unor afectiuni precum mortalitate prematura, boli cardiovasculare, diabet si cancer, obezitate.

In unul dintre multiplele studii emise de institutie pe subiect apare constatarea ca reducerea timpului de sezut pe scaun cu 66 de minute pe zi, folosind birou de lucru la computer de tip sezut/ridicat, sit stand,  scade durerea spatelui si a gatului cu 54%. Studiul poate fi consultat aici: https://www.cdc.gov/pcd/issues/2012/11_0323.htm

Iti imbunatateste postura

Faptul ca lucrezi din picioare te obliga sa fii atent la postura, sa iti tragi umerii in spate si sa iti tii spatele drept.

De asemenea, daca lucrati la un birou reglabil pe inaltime veti fi mai atenti la a va tine bratele la un unghi de 90 de grade iar asta reduce durerea in brate si pune mai putina tensiune pe incheieturi. Iata inca un raspuns concret la intrebarea de ce sa lucrezi la computer din picioare cu ajutorul unui birou reglabil de tip stand up.

Miscarea musculo-scheletica necesara pentru a trece alternativ de la pozitia sezut la pozitia in picioare contracareaza repercursiunile asupra sanatatii pe care le produce o rutina sedentara a modului de lucru.

Creste focusul mental si productivitatea

Conform studiilor, lucratul la computer din picioare creste productivitatea cu pana la 45%. Asa cum stim cu totii, miscarea provoaca crearea de noi celule in creier, imbunatatind gandirea critica si focusul.

In final, puteti citi un experiment interesant: un reporter care a experimentat lucrul in picioare pentru o perioada de timp si ceea ce a descoperit cu aceasta ocazie: https://www.insider.com/using-a-standing-desk-at-work-2018-10

Share:

You may also like