Cum alegem online scaunul ergonomic pentru birou
- aprilie 27, 2020
- Uncategorized
Ati socotit vreodata cam cat timp petreceti intr-o luna stand jos pe scaun? Sa luam o medie de 6 ore/zi, desi stim cu siguranta ca in cazul zilelor lucratoare numarul de ore petrecute pe scaun este mult mai ridicat, poate chiar si dublu! Asadar, intr-o luna stam asezati in medie cam 180 ore, iar intr-un an, 2160 ore, adica 90 de zile. Cel putin.
Pe de alta parte, corpul omenesc este facut pentru a se misca si reactioneaza la limitarile pe care i le impunem. Doar de cativa zeci de ani, natura locului de munca si a activitatilor pe care le facem ne-au indreptat catre a sta in sezut.
Cercetatorul american dr. James Levine a subliniat in cartea sa intitulata ”Ridica-te!” (Get up!) efectele extrem de nocive ale sedentarismului asupra sanatatii inimii, digestiei, coloanei si lista poate continua.
Ridicarea frecventa in picioare, miscarile de stretching si scaunul ergonomic, confortabil si reglabil sunt cateva dintre solutiile pe care le avem la indemana pentru o sanatate a spatelui cat mai buna.
Scaunul pentru birou reprezinta astfel o investitie in sanatate, pentru ca are rolul de a prelua cat mai mult posibil din efectele negative ale sezutului indelungat. Si face minuni, doar daca este asociat cu postura corecta pe scaun. Studiile arata clar ca suntem mult mai productivi la locul de munca atunci cand suntem in confort.
Scaunul trebuie probat – mit sau realitate?
Exista un mit conform caruia este neaparat necesar ca un scaun sa fie probat pentru a sti cat de confortabil este. Pentru scaunele obisnuite, comune, ar putea fi adevarat, dar nu neaparat si pentru cele ergonomice, de birou.
Pentru a va familiariza cu un scaun ergonomic, ar trebui sa faceti ajustarile specifice corpului si sa petreceti ceva timp stand jos. Totul tine de reglaje. Acum, in realitate, stim ca foarte putini dintre noi au disponibilitatea de timp si rabdarea necesare pentru a trece prin acest proces.
De aceea, va oferim toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va cumpara un scaun ergonomic de calitate, precum si sfaturi importante despre cum poate fi acesta reglat, pentru a va oferi sustinerea de care aveti nevoie.
Cuvinte cheie pentru achizitia online a unui scaun ergonomic
Designul este important, insa pe termen lung, tot ceea ce conteaza de fapt este ergonomia scaunului si felul in care va ajuta sa va pastrati sanatatea spatelui si a coloanei.
Un scaun care are cat mai multe puncte de reglare este ideal, deoarece va putea oferi sustinere intr-un mod optim corpului, indiferent de statura sau alte particularitati fizice.
Mai jos gasiti cele mai importante componente reglabile la care sa fiti atenti atunci cand doriti sa va achizitionati un scaun ergonomic:
- Spatar cu suport lombar reglabil – pentru a sustine o pozitie cat mai fireasca a coloanei vertebrale si a curburii specifice a acesteia;
- Mecanism special pentru pastrarea corecta, permanenta a unghiului dintre sezut si spatar si ajustarea manuala a tensiunii spatarului;
- Sezut reglabil in plan orizontal – pentru a asigura adancimea necesara unei pozitii confortabile;
- Brate reglabile vertical si radial pentru sanatatea incheieturilor;
- Inaltime reglabila pentru confort total.
Ce trebuie sa stim cand cumparam un scaun ergonomic
Exceptand componentele reglabile, un scaun ergonomic de calitate trebuie sa permita miscari libere, spontane, adica sa aiba un sistem de roti rezistente care sa va ofere posibilitatea sa va intindeti dupa cateva documente aflate in capatul biroului, sau pe rafturile din spate, spre exemplu. In functie de podeaua incaperii, puteti alege scaune care au roti perfecte pentru mocheta sau pentru suprafete mai dure.
E important ca scaunul sa permita miscarea in plan orizontal deoarece astfel este sustinuta mobilitatea coloanei si a articulatiilor, este prevenita tasarea vertebrelor si intarita musculatura spatelui.
Tesatura rezistenta, de calitate, care permite corpului sa respire va fi mult mai confortabila decat un material sintetic in care se poate transpira cu usurinta. Modelele premium au sezutul confectionat din stofa ignifuga, iar spatarul din mesh, o tesatura rezistenta cu ochiuri mari, ce permite trecerea aerului si reglarea temperaturii corpului.
Cum se regleaza scaunul ergonomic pentru o postura sanatoasa la birou
- Inaltimea sezutului este perfecta atunci cand picioarele stau pe podea firesc, formand un unghi de 90 de grade intre coapse si calcai.
- Adancimea scaunului este optima atunci cand intre sezut si zona din spatele genunchilor incap 2-3 degete (pe orizontala).
- Spatele se odihneste firesc pe spatarul cu suportul lombar reglat in functie de curbura coloanei.
- Coatele au sustinere. Atentie sa nu fie mai sus decat ar fi in mod normal atunci cand stau indoite.
- Daca scaunul are si tetiera reglabila, aceasta trebuie sa atinga ceafa intr-un mod confortabil.