Ce e ergonomia? Si de ce nu mai poate fi ignorata?
- februarie 27, 2020
- Uncategorized
Un termen destul de des intalnit, ergonomia este inca destul de putin explicata sau inteleasa. Definitia ei de dictionar este complexa, dar, simplificand, ergonomia este de fapt preocuparea pentru sanatatea utilizatorului final al produsului. Preocuparea pentru starea lui de bine, pentru wellbeing-ul sau. Iar aceasta grija se manifesta inca din etapa de productie, atunci cand produsul este gandit si imbunatatit, urmarind aceste aspecte.
Stiinta ergonomiei foloseste in mod integrat cunostintele a multiple discipline: bio psiho medicale (fiziologia, psihologia, ecologia, antropologia, biomecanica, mecanica muncii, igiena), tehnico-economice (stiinta conducerii, studiul muncii, estetica, tehnica securitatii muncii), sociala (sociologia muncii) si multe altele.
Toate converg insa inspre un scop comun: sustinerea sanatatii si wellbeing-ul celui care foloseste produsul sau mediul in care lucreaza.
Etimologic, denumirea de ergonomie provine din doua cuvinte de origine greaca: ergon – care inseamna munca, putere, forta – si nomos care inseamna stiinta, teorie, lege, regula. Deci, este considerata ca fiind stiinta muncii, avand ca obiect de studiu relatia om-munca, sintetizand si coreland datele tuturor stiintelor preocupate de acest domeniu, incercand astfel sa asigure adaptarea potrivita a omului la munca sa.
Se refera atat la manufacturarea produsului si productia lui cat si la factorii externi, de mediu, care ne influenteaza in spatiul de lucru: zgomotul si vibratiile, frigul si caldura excesiva, ciclurile munca – odihna, factorii organizatorici, lumina sau lipsa ei, spatiul potrivit de desfasurare, mediul propriu zis, si asa mai departe.
Ergonomia este gandita si ca sa protejeze de accidente, de diverse imbolnaviri sau afectiuni capatate in timp ce lucram, si cauta sa stabileasca un raport optim intre om si mediul sau de lucru.
Potrivit Health and Safety Executive, Agentia guvernamentala din Marea Britanie responsabila de incurajarea, reglementarea si aplicarea sanatatii, securitatii si bunastarii la locul de munca si pentru cercetarea riscurilor profesionale, cele doua cauze principale ale absenteismului din cauza sanatatii asociate muncii sunt stresul, depresia sau anxietatea si tulburarile musculo-scheletice. Adica afectiunile cauzate de postura si sedentarism.
In ultimii doi ani, in Marea Britanie au fost pierdute 12,8 milioane de zile lucratoare din cauza stresului, depresiei sau anxietatii legate de munca, reprezentand 54% din zilele lucratoare pierdute din cauza sanatatii. Problemele musculo-scheletice, cum ar fi durerile de spate si gat, au reprezentat inca 29% din zilele pierdute: in total 6,9 milioane de zile.
Ultimele studii internationale pe subiectul wellbeing la locul de munca arata ca peste 40% dintre oameni considera ca mediul lor de lucru actual are un impact negativ asupra bunastarii lor fizice si emotionale – precum si ca dauneaza productivitatii. In special asupra sezutului prelungit. Pentru aceasta problema puteti lua in considerare achizitionarea unui birou electric reglabil pe inaltime.
Angajatorii nu mai pot ignora acest aspect.
Imbunatatiri ale mediului de lucru fizic, inclusiv introducerea de mobilier de birou flexibil si activ, imbunatatirea iluminatului si eforturile de reducere a nivelului de zgomot, pot reduce stresul, pot creste nivelul de concentrare si imbunatati satisfactia oamenilor atunci cand muncesc.
Munca activa a devenit din ce in ce mai populara in locurile de munca din intreaga lume, ca raspuns la pericolele sezutului prelungit. Sedentarismul e responsabil partial de afectiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inima si problemele musculo-scheletice. Mai mult, s-a demonstrat ca exercitiile fizice obisnuite nu sunt suficiente pentru a combate efectele negative ale orelor lungi petrecute pe scaun. Corpul uman este proiectat pentru a continua miscarea.
Acum putem face asta, fara a mai sta pe scaun. Putem lucra de la computer din picioare, folosind stand up desks, board-uri de echilibru si miscare, suporturi anti oboseala. Dar si scaune active sau scaune ergonomice ce provoaca miscarea sau care iti protejeaza gatul, spatele, incheieturile si potenteaza o postura corecta.