3 sfaturi pentru a lucra la laptop de acasa
- aprilie 27, 2020
- Uncategorized
Mi s-a intamplat zilele acestea sa realizez ca m-am afundat pe canapeaua din sufragerie cu laptopul in brate si am lucrat, pierzand notiunea timpului. Recunosc ca am avut ceva probleme la ridicare: amorteala, ameteala, dureri de spate si de cap. Este clar o experienta care nu trebuie repetata si o capcana in care cadem multi, atunci cand suntem nevoiti sa lucram de acasa.
E greu sa fii constient de postura mai ales cand esti foarte concentrat la ceva anume si la prima vedere, felul in care stai e comod, relaxant. De aceea, e util sa cititi acest articol pentru a va organiza din start un set-up ideal de lucru acasa, care sa fie prietenos si cu sanatatea.
1. Organizarea unui colt de lucru ar putea avea efecte benefice asupra sanatatii si productivitatii, deopotriva. Acasa e mai greu sa ne mentinem atentia concentrata pe ceea ce avem de facut la seviciu, mai ales atunci cand in familie sunt si copii. Un program prestabilit care sa cuprinda toate nevoile familiei, inclusiv pe cele legate de computer, poate face minuni.
Zona de lucru ar trebui sa fie ceva mai retrasa de tumultul familiei sau de aparatura ce poate distrage atentia cu usurinta (cum ar fi un televizor). Un birou, cu scaun ergonomic si lumina naturala sunt solutia cea mai buna. Sursa de lumina nu trebuie insa sa se reflecte sn monitor si nici sa nu intre in ochi.
2. O postura corecta atunci când stam jos inseamna sanatate pentru spate si coloana, pentru un timp cat mai indelungat. Felul in care vom resimti orele petrecute la birou peste 10-20 de ani tine de obiceiurile sanatoase, legate de pozitie, pe care le avem in fiecare zi.
In cazul in care nu aveti un scaun ergonomic, puteti adapta pe termen scurt un scaun obisnuit. Spatele trebuie sa fie bine sustinut. De aceea, ar putea fi eficient sa rulati un prosop pe care sa sa-l pozitionati astfel incat sa aveti contact cu spatarul, inclusiv in zona curburii firesti a spatelui.
Totusi, scaunul ergonomic reglabil, cu suport lombar reprezinta o investitie necesara pentru sanatate, mai ales in cazul persoanelor care petrec la birou mai mult de 6-8 ore/zi. Sunt multe variante si pentru a decide modelul cel mai confortabil, precum si cea mai buna modalitate de realizare a reglajelor necesare, va invitam sa accesati acest studiu realizat de specialistii nostri in ergonomie.
3. Pauzele de 5 minute, la fiecare jumatate de ora sunt recomandate pentrua evita durerile musculaturii din zona spatelui, a gatului si a umerilor.
Daca la serviciu socializam cu colegii si astfel ne ridicam de pe scaun, acasa exista riscul de a uita sa facem pauze scurte pentru miscare. Cel mai important rol al acestora este de a reseta postura de la birou si de a scade riscul sa devenim prea comozi intr-o pozitie defectuoasa. Lucrul alternativ din picioare si sezut reprezinta solutia ideala.
Studiile arata ca ecranul computerului trebuie sa fie la inaltimea ochilor, de aceea, cand vine vorba despre laptop, ar fi bine sa avem o tastatura de rezerva. Practic, din punct de vedere ergonomic, laptopurile nu sunt tocmai instrumentul potrivit la care sa lucram pe termen lung – fie suntem fortati sa privim in jos catre ecran, pozitie care duce in timp la dureri cervicale severe, fie tastatura este prea sus si atunci fortam incheieturile.
In acest context, ar putea fi utili suportii ergonomici pentru monitor sau pentru laptop, care au atat reglaje pe inaltime, cat si pentru unghiul de inclinare. Modelele cele mai eficiente se pot roti la 180 de grade, in functie de nevoile pe care le aveti si sunt prevazute cu sistem de racire pentru a evita supraincalzirea laptopului. O alta idee este achizitionarea unui birou electric reglabil pe verticala.
In final, reluam cele mai importante sfaturi legate de pozitia ideala, ergonomica, la calculator. Spatele primeste sustinere de la spatarul scaunului, talpile ating podeaua sau suportul special pentru picioare. Ecranul este pozitionat la inaltimea privirii pentru a nu resimti tensiune sn zona cervicala. Bratele se odihnesc firesc pe cotierele scaunului si nu este pusa presiune pe incheieturi.